onsdag 12 december 2012

Murphys lag


I inledningen i våra AA-papper står att enligt Murphys lag (ni vet lagen om alltings jävlighet) kommer din bil att gå sönder vid sämsta möjliga tillfälle vid sämsta möjliga tidpunkt. Det kunde inte vara mer sant. Vår älskade King David blev halt igår. Vi skulle ge oss av från Greymouth (läs mer om de tidigare dagarna i inlägget under) och hade lagom kommit ut på State Highway 6 då det börjar låta och skaka VÄLDIGT konstigt, så vi kör in till kanten och upptäcker att ena bakdäcket är helt uppfläkt, och vi har ingen aning om hur det hade kunnat hända. Så vad gör man då när man står på motorvägen med en kaputt bil? Ja, i Sverige ringer man bärgningsbilen och betalar en (ofta stor) summa pengar för att få den rullande igen. Så gör man inte på Nya Zeeland för här förstår ni, här finns AA (och nej, nu menar vi inte anonyma alkoholister för SÅ mycket har vi inte druckit) som vi råkar vara medlemmar i. För er som inte vet vad denna briljanta "uppfinning" är så ska vi förklara det. Om man blir medlemmar i AA och betalar typ 99 dollar så öppnas en rad väldigt användbara tjänster (särskilt för backpackers med halvtaskiga bilar). Händer nåt med bilen när du åker så ringer du bara AA så fixar de biffen åt dig. GRATIS! Vi ringde såklart dem, och medan vi väntade dränkte vi oss i solkräm och jobbade på brännan, allt medan långtradare dundrade förbi. En väldigt hygglig kille vid namn Jason kom och bytte vårt trasiga däck mot reservhjulet som vi varit förståndiga nog att fixa och 58 minuter efter vårt ofrivilliga stopp var vi åter rullande. Efter incheckningen på vårt nya hostel (som hade en urgullig hund, en gammal trotjänare som hette Sydney) åkte vi och köpte oss ett nytt reseervhjul för ynka 100 dollar dvs 200 kr per skalle. Så när vi säljer bilen behöver vi inte andas om detta. Nu är det i och för sig inte enda felet med King David, vi är lite halvrädda för att han läcker olja och han låter väldigt konstigt när vi kör... Men nog talat om det. Efter några timmars fördröjning var vi i alla fall på väg ut mot dagens mål Franz Josef Glacier (efter en omväg till en flod med turkosgröntblått vatten, ni vet sånt man ritar när man var liten. Det finns faktiskt!). Det var magiskt! Helt underbart, vi kom dit rätt sent men det gjorde inget, det var svalt och skönt och inte så crowded som det säkert annars skulle varit. Helena och Nea utnyttjade den sagolika stämningen till att diskutera favoritserien Once upon a time, hur första säsongen slutade och vad somkan tänkas hända i tvåan. Basse gjorde sitt bästa för att förstöra den med totalt missanpassad musik. Men vi förlåter honom ;-)

Idag då, idag har vi åkt från Hokitika, gjort en snabbt stopp i Christchurch, fy sjutton vad jordbävningarna har förstört, det var läskigt att se alla totalförstörda byggnader. Ett område hade de i alla fall gjort om till ett coolt shoppingcenter i gamla containrar. Sjukt fint! Slutligen landade vi i Akaroa, en liten "fransk" by ca 1 timme från Christchurch. Här ska vi bo i två nätter är det tänkt. Passar extra bra just idag. Gratis internet på Luciadagen innebär att vi kan kolla på svt Luciafirande. För idag känns det lite. Lucia är stämningsfullt!




1 kommentar:

  1. Låter väldigt smidigt med AA.Ta det lugnt när ni är ute på med vägarna med King David,man vet aldrig vad han kan hitta på.Har ni tagit några bilder på det fanatastiska vattnet,vore kul att se.

    SvaraRadera